x
Sylvester Schlegel: Röka Inomhus

Sylvester Schlegel
Röka Inomhus

Ett stort kliv framåt för The Ark-trummisen 

GAFFA

Album / Birds Will Sing For You
Utgivning D. 2020.04.03
Recenserad av
Janne Hallman

Dödsgrått och färgsprakande. Mekaniskt och organiskt, smutsigt och skinande. Inga kompromisser, bara känsla. Så beskriver The Ark-trummisen tanken bakom sitt senaste soloalbum, inspelat med både analoga och digitala medel i en teaterlokal i en gammal kapsylfabrik.  

Och man kan säga att han har lyckats bra med sin intention. Det låter fortfarande inte alls som det återupplivade glambandet, snarare tänker man på att det är nästan samma enorma skillnad mellan The Ark och Schlegels solomaterial som det är mellan Pelle Osslers gamla band Wilmer X och det han gör på egen hand.  

Inte för att Sylvester Schlegel är i närheten av Osslers svärta, men Röka Inomhus är mörk, nedtonad och personlig, längre än nånsin från The Arks färgsprakande glitter och galej. Två olika världar helt enkelt. 

Texterna handlar bland annat om vänner som gått bort för tidigt (Ha Det Så Bra, Somna Aldrig Osams), dödsdömd kärlek i Monacos Skatt och den magiska misären i stockholmsförorten Östbergahöjden i låten med samma namn.  

Tyvärr håller inte Schlegels falsett för det allvarliga innehållet, då rösten låter pressad, vek och fladdrig. Men det lätt hotfulla soundet, med främst Blade Runner-syntar och trummaskiner, men även en desperat saxofon och sprakande reverbgitarr, gör att uppmärksamheten aldrig falnar. Därför gör det heller inget att de flesta låtarna, kanske medvetet, saknar effektiva hookar och poprefränger.  

I alla händelser är det ett stort kliv framåt jämfört med hans tidigare, lite baktunga soloplattor, vilket gör att Röka Inomhus kommer närmare hjärta och själ hos lyssnaren. Och därmed även artisten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA