x
Per Störby Jutbring : The Thief Bunny Society

Per Störby Jutbring
The Thief Bunny Society

Musik för eftertanke och själslig ro

GAFFA

Album / Hoob
Utgivning D. 2020.04.24
Recenserad av
Janne Hallman

Per Störby Jutbring är en artist som kanske inte är allmängods, men han har skapat neoklassisk musik i över två decennier. Mest känd är han förmodligen som musikalisk ledare och bandoneonspelare i New Tide Orquesta, men några kanske minns hans elektroniska akter Zeigeist och Pearl Fiction, som verkade åren runt 2010-talet.  

För sex år sedan släppte Störby Jutbring soloalbumet Dance Of The Diaper Fairy, som bestod av minimalistiska kompositioner med cello, violin och honom själv på piano. På senaste skivan fortsätter han på samma sätt och med liknande instrumentpalett att utforska de stillsamma och ambienta rummen i sitt musikpalats.

Ofta tänker jag på Brian Eno och hans svit av album i Music For Films-serien, och med största sannolikhet har Störby Jutbring tagit intryck av tonsättare som Erik Satie och Michael Nyman (som ju båda har piano som sitt kännetecken). 

Under lyssningen av The Thief Bunny Society uppstår för mitt inre sekvenser av vajande ängsfält, porlande bäckar, susande flygfärder över enorma vidder. Det är filmiskt, melankoliskt, atmosfäriskt och oerhört vackert; musik för eftertanke och sökandet efter en själslig ro. En oas i tillvaron, en källa att vila vid i dagens kaosartade tillvaro. Något vi alla behöver då och då.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA