x
Mando Diao: I Solnedgången

Mando Diao
I Solnedgången

Mänskliga visor som får ta tid

GAFFA

Album / Playground
Utgivning D. 2020.06.12
Recenserad av
Emma Olsson

Det kommer en sommar. Trots att det är svårt att tro just nu. I Solnedgången ger oss en försmak på ljusa kvällar, värmande sol och svensk natur. Ett hopp om en annan tid. Mando Diao ger sig på ett svenskt album igen – och vi tar emot det med öppna armar.

För åtta år sedan släppte de sitt första album på svenska, Infruset, vilket blev en klar succé. Med det nya albumet möter de förväntningarna med bravur. Mando Diao fortsätter imponera och visa på sin bredd.

Texterna är skrivna av Karin Boye, Nils Ferlin och Gustaf Fröding, samt av medlemmarna själva och Björn Dixgårds föräldrar. Bandet beskriver skivan som deras mänskligaste någonsin och det stämmer – det är mänskligt. Inte nog med att låtarna ärligt beskriver människors skavanker, albumet är dessutom inspelat genom livetagningar under fyra dagar i hemstaden Borlänge.

Det är ett album av förförande melodier och släpiga jazzvisor. Ibland är det provocerande långsamt, men låten som heter just Långsamt får mig att förstå. Texten ”Ta det långsamt med mig” och ”Den tid vi har nu, den är kort” blir nästan skrattretande. Det här är ett album som får ta sin tid.

Björns hesa röst gör sig precis lika bra i svenska visor som i engelska rocklåtar. Trots det är instrumentala Kullen Vid Sjön ett förvånansvärt behagligt inslag. I Solnedgången har själ, rakt igenom.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA