x
Einstürzende Neubauten: Alles In Allem

Einstürzende Neubauten
Alles In Allem

Respektingivande 40-årsjubilar

GAFFA

Download / Potomak
Utgivning D. 2020.05.15
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Det gick knappt att koncentrera sig när man lyssnade på Einstürzende Neubauten förut. Idag måste man koncentrera sig för att lyssna på dem. Debutalbumet Kollaps bestod av ett organiserat rytmiskt kaos, vars obarmhärtiga energi och ljudstyrka tangerade en mindre tsunami. Under 40 år har uttrycket gradvis förändrats, och otaliga instrument skapats, utan att grundfilosofin gått förlorad: det högst personliga, organiska och ständigt experimenterande är fortsatt gruppens signum.

På sitt nya studioalbum, Alles In Allem, levererar Einstürzende Neubauten tio förhållandevis sparsmakade arrangemang på temat Berlin och med flera subtila inslag. Plastpåsar rasslar febrilt i Taschen, fans bidrar med textfragment till Ten Grand Goldie, Wedding bygger på fältinspelningar från slumpmässigt utvalda platser i området med samma namn och den politiska profilen Rosa Luxemburg, som mördades för 100 år sedan, berörs i Am Landwehrkanal. I utropstecknet Zivilisatoriches Missgeschick intar Blixa Bargeld rollen som Hin Håle medan bandet växlar mellan att spruta svetslågor, svinga järnrör, misshandla plåt och skapa allehanda oljud.

Alles In Allem är ett för gruppen ovanligt nedtonat alster, det känns mer höst än vår, och det är lättare att se framför sig fem krumma herrar som lunkar fram på Berlins skuggsida, än fem rakryggade män som spexar på det centrala skrotupplaget. Ingen kritik, bara en reflektion. Den som vill maxa upplevelsen av gruppens 40-årsjubileum investerar förstås i specialutgåvan med sju exklusiva bonusspår och en 164-sidig bok som dokumenterar skapandet av skivan med essäer, klotter och samtliga låttexter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA