x
Perfume Genius: Set My Heart On Fire Immediately

Perfume Genius
Set My Heart On Fire Immediately

Som att leva ett helt liv på mindre än en timme

GAFFA

Album / Matador
Utgivning D. 2020.05.15
Recenserad av
Simon Lundberg

Ju fler gånger man läser en bok, tittar på ett konstverk eller kollar på en film – desto mer detaljer upptäcker man. Kanske förstår man mer, kanske mindre. När Perfume Genius femte fullängdare ljuder i högtalarna för åttonde gången så vet jag inte riktigt säkert. 

Varje gång den vackraste, bästa eller mest spektakulära låten hittats så dyker en ny upp. Albumet är omöjligt för den som blir kär enkelt, för blixtförälskelserna faller som regn på midsommar. Från lekfullt mörka Jason som leker med ens känslor, till röstmässigt starka Moonbend som med hjälp av spöklikt piano hemsöker ens själ och samtidigt ger en nytt hopp. Alla känslor känns samtidigt.

Att Mike Hadreas kan beröra med sin musik är långt ifrån något nytt. Om och om igen har han bevisat att han kan sprida välbehag, skapa spännande alster och få lyssnaren att tänka på nya ingångar i fråga om kärlek, sexualitet och livet i stort. Den här gången är det precis samma sak igen, men ändå så annorlunda.

Det känns mer vågat, mer självsäkert – och mer underbart än någonsin tidigare. Som att han hittat hem, fast man trott att det redan varit självklart sedan länge. Barocka poptoner leker med hårda gitarriff. Det är ständigt något nytt som händer. Tillsammans med hans underbart beskrivande röst skapas en känsla av både extremt välbehag – och extrem oro. För det är väl så konst ska kännas. Eller?

Det enda jag vet är att när sista spåret Borrowed Light ljuder ut så har en resa påbörjats. Eller avslutats. Det har varit en upplevelse utan dess like. Av kärlek, hopp, förtvivlan. Som att leva ett helt liv på mindre än en timme.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA