x
Thåström: Klockan 2 På Natten, Öppet Fönster ...

Thåström
Klockan 2 På Natten, Öppet Fönster ...

Thåström är Thåström

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2020.05.15
Recenserad av
Janne Hallman

Ungefär som Zlatan så blir allt det Thåström gör alltid uppmärksammat. Inte så konstigt i och för sig, då Zlatan är landets kanske bästa spelare nånsin, och “Pimme” definitivt Sveriges enda och viktigaste rockstjärna.  

Så när det dök upp ett meddelande från Thåström på sociala medier, en mycket kort film där han skriver “Klockan 2 på natten, öppet fönster...” och undertecknade med datumet 15 maj, så rasade spekulationerna på diverse musikforum och Facebookgrupper.  

Ny singel på gång, eller ny EP till och med? Kanske skulle några konserter till hösten presenteras? Fast de flesta menade att eftersom strofen kom från hans låt Bluesen I Malmö (som han dessutom öppnade de flesta av sina spelningar med under senaste turnén), så var det nog en liveplatta det handlade om. 

Och det visade sig stämma: spelningarna på Way Out West, Cirkus i Stockholm och Malmö Arena hade spelats in och nio låtar därifrån utgör tillsammans Thåströms tredje livealbum. 

Och det är i vanlig ordning en stor upplevelse att drabbas av hans såriga, djupt känslosamma röst, även om alla låtarna har hörts förut. Faktum är att liveversionerna är ännu mörkare och dramatiska än på skiva. Det är som ett extra lager har skrapats av, hur det nu är möjligt. Thåströms röst har större skärpa, medan Osslers gitarr skär som en kniv. Mäktigt! 

Alla som bevistade hans spelningar 2017/18 vet hur omtumlande det var, vilken känsla och stämning som spreds på nolltid bland publiken. Det lever i stora delar vidare även med enbart ljud, så som livedokument betraktat är det svårslaget.  

Enda invändningen jag har är att bara få nio låtar känns snålt, med tanke på att tre konserter (minst) spelades in. Det framfördes ju närmare 30 olika låtar under 40-talet spelningar, så ett dubbelalbum, för att inte säga ett trippelalbum, hade utan problem kunnat släppas. 

Kanske tyckte Thåström att många av låtarna han körde för två år sen redan fanns på liveplattan/DVD:n Som Jordgubbarna Smakade från 2012. Men nog hade fler låtar från senaste studioskivan Centralmassivet kunnat ges ut i sina konsertversioner, som till exempel Körkarlen och Låt Det Goda Rulla, samt gamla godingen Alla Vill Till Himlen.  

Och att utesluta de nyladdade versionerna av Imperiet-juvelerna Var E’ Vargen och Du Ska Va President, samt Ebba-klassikern Die Mauer är rent slöseri.  

Men Thåström är Thåström, och går som vanligt sina egna vägar. Och när man får höra rariteten Det Enda Du Behöver (b-sidan från 1999 års singel Hjärter Dam), Nick Cave-magiska Gräsfläckar, en asfaltosande Old Point Bar och den blödande, glödande vackra Brev Från 10:e Våningen – då är det svårt att diskutera.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA