x
Yung Lean: Starz

Yung Lean
Starz

Allt i ett och samma Leandoer-paket

GAFFA

Album / Year0001
Utgivning D. 2020.05.15
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

Varför Jonatan Leandoer skapar musik har inte ändrats sedan vi introducerades till honom under aliaset Yung Lean. Det verkar handla om att vara fri.

Hans uttryck byter bara form för att ge honom ännu mer spelrum. Ännu färre väggar att slå sig mot när han blint haltar efter melodier, kadenser och ord som ska hjälpa honom kanalisera allt han känner. Och en artist som känner lika mycket som Leandoer verkar känna hela tiden är nog både välsignad och fördömd. Det gynnsamma i det hela är att han de senaste fyra åren lekt inom genrer vi aldrig hade gissat att killen som rappade framför en rulltrappa på Centralstationen någonsin skulle ge sig in på.

Död Mark, Jonatanleandoer96 och gamla goda fruktsoda Yung Lean möts här på Starz. På många sätt är det här en mycket mer fulländad version av samma slags amalgamering vi hörde på Poison Ivy. Yung Shermans produktion har inte varit ett så här bra komplement till sin kompanjons röst sedan Unknown Memory. Spår som Acid At 7/11 och Hellraiser tar mig tillbaka till mitt 17-åriga jag som inte vågade erkänna att rapparens låtar inte bara var komiska utan även allmänt bra.

I det normbefriade konstnärliga skapandet blir de få svagheterna tydligt iögonfallande. Arbetssättet kanske gör det svårt att samarbeta med en artist som Ariel Pink utan att det blir den kakofoni som uppstår på titelspåret. Mest låter det som att Yung Lean håller på att hitta ett sätt att koncentrera flamman bakom alla sina projekt i en och samma persona.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA