x
Maple & Rye: For Everything

Maple & Rye
For Everything

Sveriges fina svar på Mumford & Sons

GAFFA

Album / Icons Creating Evil Art
Utgivning D. 2020.05.29
Recenserad av
Janne Hallman

Redan Aristoteles förkunnade att inget är nytt, allt lånas eller stjäls i någon grad. Att låna eller stjäla medvetet och omedvetet är en naturlig del hos en författare eller konstnär, konsten är att göra det så det inte märks, menade han.  

Fast det är verkligen inte lätt – fråga en viss Håkan Hellström, som under hela sin solokarriär kritiserats för att sno från andra artister. Och visst stämmer det, bara en dåre skulle säga nåt annat. Men so what, extremt få, om ens någon, kan vara unika och ensamma om sin grej.  

Så där håller jag inte med den grekiska filosofen, för mig är det helt okej att låta sig inspireras av sina hjältar och idoler och försöka göra nåt eget av det, även om det hörs varifrån idéerna kommer. För om resultatet är bra, så … ja, då är det bra. 

Säkert kommer Maple & Rye, även de från Hellströms hemstad, avfärdas av en del lyssnare. För Frightened RabbitOf Monsters And Men, Beirut, We Are Augustines, och framför allt Mumford & Sons är uppenbara källor och förebilder på indiefolkkvartettens debutalbum. 

Samma nerv och samma känslor utanpå kroppen, i sorgsna berättelser om hopplösa kärleksdrömmar, själens totala ensamhet och svårigheterna att behålla bra relationer till de man bryr sig om.  

Ekande trumpeter, nylonsträngat gitarriffande, handklapp, innerlig körsång och drivande trumrytmer ger samtidigt lust och glädje i musiken; det är ofta bombastiskt, episkt och melodiskt ut i fingerspetsarna.  

Andra spår är mer melankoliska och tårdrypande. Då är trumpeten istället ledsen, pianot rinner som ett stilla sommarregn, de mjuka gitarrtonerna försöker trösta. 

Genomgående märks det att bandet har filat länge på sina låtar för att få den rätta kombinationen av sorg och glädje, liv och död, ljus och mörker. Och att lyckas med det är förbanne mig inte heller lätt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA