x
Lilla Namo: Queens

Lilla Namo
Queens

Könet definierar inte någons rap-skills

GAFFA

EP / Sony
Utgivning D. 2020.06.26
Recenserad av
Tilda Norrlin

Lilla Namo är tillbaka med ny musik och levererar som förväntat en mäktig produktion. Jämfört med senaste skivsläppet framför hon nu låttexter som bär på djupare budskap – feminism, klass-skillnader och samhällsproblem. Dessutom ger hon en känga till männen i branschen, de som glorifierar våld och sexism i sin musik.

”Ingen idé att ta plats, lär dig sitta still, dina raps är kass. Kalla mig boss bitch, min pussy definierar inte mina tricks” rappar hon i öppningsspåret Queens. Här visar Lilla Namo sin vassa attityd, hon är trött på att behöva beskrivas som en kvinnlig rappare. Med denna låt står det klart och tydligt att könet inte ska definiera någons talang.

Queens innehåller flera feta låtar, där råa bars spottas ut över tunga trap-beats. I Gangster och Legender berättas det om hur hård verkligheten är i förorterna och hur klass-skillnaderna leder till sorgliga konsekvenser. Det finns även enklare och poppigare låtar som handlar om kärlek och självreflektion. I Uber och Off Menu visar hon en skör sida av sig själv och rappar om relationer. Trots att variation ofta är bra, resulterar detta i att de kärleksbaserade låtarna lätt glöms bort, då det känns som att de fetare låtarna tar över. Den nya trap-produktionen är något som hon stundvis försöker vänja sig vid. Då hon i vanliga fall är vass på att lägga bra textrader låter det något onaturligt när hon försöker få in de rätta orden och att uttalet då blir överansträngt.

Även om det sänker lyssningsupplevelsen något, har Lilla Namo lyckats göra en riktigt bra EP med viktiga budskap. Sista spåret som gästas av Ison är plattans höjdpunkt – ärliga textrader byggs upp ihop med ett stämningshöjande beat som får lyssnaren att rysa. Här är Lilla Namo i sitt esse och visar hur mäktigt hiphop faktiskt kan låta.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA