x
Bill Callahan: Gold Record

Bill Callahan
Gold Record

En behaglig antites till binge-lyssning

GAFFA

Album / Drag City
Utgivning D. 2020.09.05
Recenserad av
Janne Hallman

Trots ett fem år långt uppehåll från musiken, då Callahan fick vara med om glädje (han gifte sig), såväl som sorg (hans mor dog i cancer), så har han i och med Gold Record gett ut 18 album. Först under sitt alias Smog, och sedan 2007 i eget namn.  

Det är imponerande. Lika fascinerande är det att den 54-årige singer-songwritern fortfarande hittar saker att berätta om – ofta små noveller om vanliga människor och deras tankar, funderingar och vardagliga bestyr med att få ihop livspusslet.  

Likaså på Gold Record, som består av tio långsamma och eftertänksamma låtar om olika karaktärer. Bland annat en limousinchaufför, det strävsama paret som hittat en tragisk lösning för att få förhållandet att fungera, ett superfan av den välkände musikern Ry Cooder, samt ett nygift par som behöver levnadsråd (måhända är det sistnämnda självupplevt?).

Oavsett personernas öden och upplevelser, så märks det tydligt att Callahan skriver utifrån erfarenhet och med empati, då han levandegör utsnitten ur personernas liv. Det understöds av hans melankoliska pratsång, med en rökig baryton som påminner om Leonard Cohen eller en åldrad Johnny Cash. 

Om förra albumet Shepherd In A Sheepskin Vest var lite långt, en dubbel med 20 låtar, så är det här av mer lämplig längd. Även om det för den skull inte är en platta som man bara river av; det krävs tålamod att på riktigt sjunka in i musiken och texterna. 

Smart nog har Callahan valt att släppa en låt i veckan fram till releasedatum, vilket har gjort att fansen i lugn och ro har kunnat avnjuta låtarna. Otidsenligt i dagens snabba kalorier-tänk och slölyssning som så mycket musik lider av. Men det är så han jobbar och jag gillar det. Mycket.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA