x
Nisse Hellberg: Goda Tider Rullar In

Nisse Hellberg
Goda Tider Rullar In

Dansmusik för äldreboendet 

GAFFA

Album / Gamlestans G
Utgivning D. 2020.08.28
Recenserad av
Janne Hallman

Hellbergs förra soloskiva Vägen Västerut var präglad av country, ett spår som han traskar vidare på fyra år senare. Inför Goda Tider Rullar In åkte han flera gånger till södra USA, där främst Louisiana gav honom många starka musikmöten – en halleluja-upplevelse, som han beskriver det i pressmeddelandet. 

Framför allt fascinerades “Årets skåning 2020” (han fick priset tidigare i sommar) av svänget som de lokala musikerna alstrade på klubbarna runt i staden; det där som ger ett fysiskt begär att bara vilja dansa, dansa, dansa.  

Men det visar sig på albumet att man inte bara kan plocka med sig en känsla och göra sin egen grej av det. Som en glad och svettrusig turist försöker Hellberg vara skönt cajun-ösig, och slänger in både dragspel och tvättbräda, men istället får man mest av allt dansbandsvibbar. 

Det är för tillrättalagt och klädsamt, eftersom det är sådan Nisse har blivit på sin ålders höst. Han är som en kockelev som slaviskt följer recepten i kokboken, och inte törs testa en egen kryddning som skulle kunna skapa smaksensationer.  

De enda låtarna som är lyckade är när han släpper countryn och kör halvsmutsig blues i Packar Som Ett Proffs och avslutande Du Ger Mig Nåt Som Redan Är Mitt. Det är en genre som Nisse Hellberg behärskar, och där får han till ett genuint gung som inte skulle skämmas för sig på nån stökig bar i det amerikanska bibelbältet.  

Lite typiskt heter en av låtarna Du Kan Aldrig Göra Ett Odjur Av Mig, men det är precis vad Wilmer X-mannen borde försöka bli. Lite mer vild och otyglad, istället för det här stadiga och trygga gubblunket. Goda Tider Rullar In kommer förvisso att funka fint på dansbanor och äldreboenden landet runt, men knappast ge nån lyssnare en halleluja-upplevelse.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA