x
Kelly Lee Owens: Inner Song

Kelly Lee Owens
Inner Song

Den walesiska producenten besjälar dansmusiken

GAFFA

Album / Smalltown Supersound
Utgivning D. 2020.08.28
Recenserad av
Jonathan Eklund

Det inleds inte alls som en trott. För har man hört Kelly Lee Owens singel Night – en av årets allra bästa alternativa dansdängor – så tänker man sig kanske att det är någon form av upptrappning mot den som inleder Inner Song. Men icke. Istället är Radiohead-covern Arpeggi ett suggestivt TV-serieintro. Om du råkar tänka Stranger Things, skulle jag inte hålla det mot dig. 

Samtidigt är det en idiotisk tanke, att man på något sätt skulle tro sig veta vad den walesiska producenten tänker bjuda på. För om något har hon en förkärlek för att spreta. I samband med den självbetitlade debuten som släpptes för tre år sedan beskrevs det att hon gjorde allt från drömpop till techno och krautig dansmusik. Alla epitet var väl i sig sanna – och det är i den traditionen som hon fortsätter verka.

Inner Song är en samling där hela hennes artisteri ryms. Från det Jon Hopkins-rymdiga introt via de mer utforskande bedroom-poppiga till de där raka, tunga historierna – som gjorda för sommarens sista open air-nätter. Det är klart att det kan förvåna, exempelvis om man som undertecknad är dum nog att förutsätta något, men faktum är avsaknaden av det analt stringenta är en av Kelly Lee Owens stora behållningar i längden. Det är inte lätt att såväl beslöja och besjäla texter som att karva fram hårda, pumpande beats – men Kelly Lee Owens gör båda delar med bravur. Ibland på en och samma låt.

Att hon sen dessutom kan få John Cale att mässa fram en spoken word-aktig regnsång på både engelska och walesiska – över ett droneigt beat – är såklart bara ett extra plus i kanten.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA