x
Napalm Death: Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism

Napalm Death
Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism

Intensitet, övertygelse, variation

GAFFA

Download / Century Media
Utgivning D. 2010.09.18
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Att snart 40 år hunnit passera sedan starten i en håla utanför Birmingham är kanske inte anmärkningsvärt med dagens mått, men att engelsmännen ökat intensiteten på senare år är bannemej imponerande.

Jag var upptagen av annat när Scum lanserades 1987 och tog mig an Napalm Death först på Fear, Emptiness, Despair 1994 – ett nedstämt dödsrockalster som inte föll i särskilt god jord och som tog ett rejält kliv bort från den grindcore de varit med att skapa. Åren gick och Napalm Death som sakteliga återvände till sitt revir kunde visst kittla till, åtminstone låtvis. Det var inte förrän senare som jag insåg att de kunde kittla till även albumvis. Nog om det.

När det 16:e studioalbumet sparkas igång med Fuck The Factoid och följs av Backlash Just Because frambringas ett stort leende. Framför ögonen tänds en skylt: Övertygelse. Soundet är utmärkt, kanterna är sällan vassa men hårdheten är bevarad, tyngden och tempot är intakt och arrangemangen är varierande och stimulerande. Zero Gravitas Chamber och Contagion bestyckas med våldsamma blastbeats medan A Bellyful Of Salt And Spleen och Joie De Ne Pas Vivre täcks av industriellt damm. I drömska, lätt Killing Joke-osande Amoral väljer låtskrivaren Shane Embury att hinta om hur Napalm Death lät vid tiden före Scum. Onekligen uppvisas en imponerande bredd, både inom och utanför den dominerande domänen.

Tematiskt handlar skivan om "de andra" med anspelning på aktuella ämnen som BLM, HBTQ och immigration och i likhet med inspiratörer som Jello Biafra och Crass väljer också detta sällskap att utmana med sina protester. Istället för att bara hamra ut samma budskap som tusentals gjort före dem, erbjuder de tankeväckande texter fyllda av metaforer och referenser. Inspirerande.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA