x
Agent Side Grinder: Rema/X: The A/X Remixes

Agent Side Grinder
Rema/X: The A/X Remixes

Omstöpt fjolårsalbum med nya höjdpunkter

GAFFA

Download / Progress
Utgivning D. 2020.10.16
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Vad gör man med ett album som man inte kan krama musten ur genom traditionsenligt turnerade eller fler radioanpassade singelsläpp? Man filar på en slug bi-produkt inför julhandeln. Agent Side Grinder har låtit utomstående kreatörer gå lös på materialet från fjolårets A/X. Självklart ingen dum idé, såvida resultatet är någorlunda intressant. Remixalbum fokuserar ofta på antingen några få spår från originalskivan, eller på hela originalskivan. I det här fallet fokuserar man på hela originalskivan och några få spår; här är det singlarna Stripdown och Doppelgänger som får dubbel representation. Dessutom ingår det tidigare outgivna spåret The Archives.

I den förvandling som skett har man lyckats förvalta dels det engelska arvet från tongivande akter som Cabaret Voltaire och The Human League, dels den belgiska traditionen med aktade namn som The Klinik, samtidigt som man bevarat det som är Brommabandets kärna, nämligen ett modernt postrockigt, gotiskt, elektroniskt och industriellt hopkok.

För de mest inspirerande mixarna står Siri Karlsson och Hidden Operator. De vågar dra ner på tempot, modifiera arrangemangen och till och med dränka musiken i dub. Mindre intressanta (men inte dåliga) mixar är Ash Codes och Adsols något uppjagade försök att nå klubbgolven samt de ansatser att förvandla originalen som varken blir bu eller bä.

För en som redan vänt ut och in på A/X blir det troligtvis en kul bekantskap. Tillräckligt mycket är uppdaterat och dessutom är låtlistan omgjord, utan att den viktiga röda tråden negligerats. För en som varken hört A/X eller Agent Side Grinder förut kan detta verk möjligtvis bli en inkörsport.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA