x
Jonas Lundqvist: Dubbla Fantasier

Jonas Lundqvist
Dubbla Fantasier

En rumlare som försöker växa upp

GAFFA

Album / Gibbon
Utgivning D. 2020.10.30
Recenserad av
Janne Hallman

Örgryte-sonen som sedan länge bor i huvudstaden beskriver temat för sitt senaste och fjärde soloalbum (om man räknar bort det engelskspråkiga projektet Jonas Game) som en kamp mellan två sidor av det personliga myntet: “en som vill fucka ur och en som håller tillbaka, och så slits det där emellan”.

Texterna fokuserar därmed återigen på hur man å ena sidan försöker passa in och vill ta ansvar, men har förtvivlat svårt att släppa sina egoistiska begär och gång på gång ställer det för sig. Ofta på grund av gamla rutiner som gått ut på att rumla runt och skratta åt alla tråkiga och seriösa Svenssons.  

Titellåten och Vinnarliv har redan släppts, och båda behandlar denna dualitet på ett mycket osminkat och personligt sätt. Liksom den nakna, självutlämnande Vackert Väder – om ett destruktivt leverne som är svårt att ta sig ur.

Men här finns även de rörande kärlekssångerna, som Utan Vittne, Badbyxor och Det Du Vill Ha, en duett med självaste Eva Dahlgren, där han på samma ärliga sätt beskriver hur förhållanden går i kras, ofta enbart med sig själv att skylla. 

Samtidigt har 40-åringen en galghumoristisk sida, som gör att skildringarna av skilsmässohelvete, ensamhet och misär inte tynger för mycket. Svärtan finns där, men även en nykter insikt om hur man kan acceptera dessa brister och leva med dem. 

Musiken är som vanligt refrängstark och okomplicerad indiepop, denna gång med en produktion till stor del signerad den ständigt aktive Jocke Åhlund. Hans melodisnille har också tagits tillvara, då han varit med och skrivit de flesta låtarna. 

Och det samarbetet är riktigt lyckat; i stort sett varenda rad och ton sitter perfekt, med stor igenkänningsfaktor. Höstens svenska album, helt enkelt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA