x
Eels: Earth To Dora

Eels
Earth To Dora

Dagdrömmar som dämpar ångesten 

GAFFA

Album / E Werks
Utgivning D. 2020.10.30
Recenserad av
Janne Hallman

Som allt fler artisters skapelser – nyutkomna eller framtida – berör Eels 13:e platta pandemin och hur den har påverkat oss negativt i de allra flesta fall. 

I en kommentar säger E (Mark Oliver Everett), som är den drivande kraften och ende ständige medlemmen, att han ville ge lyssnarna en känsla av hopp och glädje i dagar som dessa.  

Särskilt låten Are We Alright Again, som han beskriver som sin nödvändiga dagdröm i den just då alarmerande smitthärd som pågick utanför hans studio i Kalifornien. Den handlar om att många av oss drömmer om en bättre tid när allt blir som förr, eller åtminstone nåt som liknar vardagen före COVID-19. 

Samma gäller för titellåten, även om den skrevs innan coronaviruset började sprida sig. Den bygger på en SMS-konversation E hade med sin nedstämda väninna Dora, och de uppmuntrande ord han ger henne. 

E har producerat skivan, som är inspelad ihop med de nuvarande medlemmarna Koool G Murder, The Chet och P-Boo, och det låter rätt mycket som ett tvärsnitt av Eels mer nedtonade plattor. Det är melankoliska melodier, reflektiva texter och finurliga arrangemang, toppat av E:s rökhesa och uttrycksfulla stämma.

Och sin vana trogen tar frontmannen upp både det fina och fula med förhållanden; det sistnämnda i exempelvis Are You Fucking Your Ex och The Gentle Souls. Låtar som sätter fingret på den ångestfyllda avigsidan med kärleken. 

Mörka perioder kommer, men de försvinner också, något som E verkligen har erfarenhet av efter de många personliga tragedier som drabbat honom. Och hans Earth To Dora är en varm tröstefilt att hålla hårt i tills eländet bedarrat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA