x
Alicia Keys: Alicia

Alicia Keys
Alicia

Som en varm kram

GAFFA

Album / RCA
Utgivning D. 2020.09.18
Recenserad av
Karin Lillbroända

Genom sin karriär måste det erkännas att Alicia Keys har blandat högt och lågt. När hennes starka vilja för förnyelse vinner är det lite som att hon har – och det smärtar att säga – dålig smak. R&B-drottningen från Hell's Kitchen är dock oslagbar när hon når sin högsta nivå och på nya albumet, som är hennes sjunde, är hon ofta där och nosar igen. Alicia är ett fint album som visar upp den stora musikalitet och genuinitet Alicia Keys besitter.

Här landar Alicia allt mer i en stil där hon blandar souligt piano med hårda rytmer, jämför bara Perfect Way To Die med Time Machine. Två låtar med olika stil som båda är lika mycket hemmaplan. Apropå den där magiska högstanivån så är Time Machine ett klockrent tillskott i den samlingen. Gästerna på albumet är betydligt fler än vad man är van vid när det kommer till Alicia Keys. I de flesta fall är de överflödiga men när Snoh Aalegra gästar på You Save Me sätter hon självaste Alicia i baksätet och tar över showen.

Alicia Keys debuterade 2001 med att sjunga kaxigt och stärkande om att vara kvinna, på ett sätt som gjorde hennes karriär odödlig. Idag, nästan 20 år senare, låter det oftast snällare, men Alicia fokuserar fortfarande mycket på självförtroende och egenvärde. Starka Underdog levererar en hög dos pepp och avslutande Good Job tycks först inte vara något särskilt, men plötsligt går orden in som spjut i hjärta och själ. Förhoppningsvis sjunger hon till sig själv. Från Alicia, till Alicia. Och till alla som kämpar där ute.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA