x
Houman Sebghati: Skuldsaneringen

Houman Sebghati
Skuldsaneringen

Svek, skuld och uppgörelse

GAFFA

Album / Jerusalem
Utgivning D. 2020.10.21
Recenserad av
Karin Lillbroända

Houman Sebghatis nya album Skuldsaneringen har vuxit fram ur en tid kantad av otrohet, skulder och terapi. Temat är manligt ego, skadade relationer och en inre inventering. Under sina två decennier som rappare har Houman alltid varit känd för att rappa personligt och intellektuellt. Han har aldrig vara rädd för att vara ärlig men på Skuldsaneringen har han hittat nyckeln till ännu djupare dörrar.

Här blickar Houman inåt och utåt, berättar historier på ett sätt som blottlägger både bra och dåliga egenskaper. Låtarna binds ihop med skits som är både drabbande, humoristiska och får en att tänka till.

Förutom djupa personliga inblickar bjuder Skuldsaneringen på högkvalitativ hiphop. Ljudbilden varierar en del, som det ofta gör när det kommer till Houman Sebghati. Det är mångfacetterat men samtidigt pricksäkert. Beatsen, som rör sig från trap till reggae-influenser, gifter sig med låttexterna och förstärker Houmans berättelser. Intensiteten i Ett, Två, Tre är en käftsmäll. Här snackar vi en energi som går att ta på och Houman visar onekligen att han har mer i sig än bara smarta rader över tunga beats i lågt tempo.

Utöver att Houman har producerat själv för första gången i sin karriär finns namn som DJ Large och Mårten Sakwanda med som beatmakare. Och när Finess och Linda Pira gästar på old school-doftande Allt För Konsten är det svårt att önska sig något mer från svensk hiphop.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA