x
Matt Berninger: Serpentine Prison

Matt Berninger
Serpentine Prison

Tankfullt och tillbakalutat med The National-sångaren 

GAFFA

Album / Caroline
Utgivning D. 2020.10.16
Recenserad av
Janne Hallman

Lite otippat är valet av producent när The Nationals frontman gör solodebut. Han har anlitat soullegendaren Booker T Jones, som utöver egna bandet Booker T Jones & The MG:s jobbat med genregiganter som Otis Redding, Isaac Hayes och bluesmannen John Lee Hooker.  

Men tänker man på att Booker T även samarbetat med Willie Nelson, Rosanne Cash och Neil Young blir det mer logiskt. För här har vi en mer avslappnad Berninger än vanligt, en singer-songwriter som vill berätta enklare historier, utan de abstrakta rader han ofta formulerar i sitt eget band. Och visst har Berningers kantstötta psyke och bristande självkänsla många intressanta ingångar som vi lite till mans kan känna igen oss i.  

Hela albumet består av eftertänksamma och uppriktiga rockballader där han gör upp räkningen med sig själv och sitt liv. En av de bättre är One More Second, en manlig variant av Dolly Partons/Whitney Houstons I Will Always Love You, där han beskriver en liknande kärleksstorm; utsatt, vacklande, ändå hoppfull.  

Och visst hörs det här och var att Booker T Jones lagt till sin patenterade orgel och känsla för soul. Med blås och stråkar insprängt i mixen blir det fylligt och pampigt, utan att bli arenasvulstigt.  

Sen går det förstås inte att bortse från att Berningers frasering och behagliga baryton gör att Serpentine Prison mest av allt ändå låter som en The National-platta (lyssna bara på All For Nothing!). Om än nåt som bandet kanske skulle gjort om säg 10-15 år när de alla blivit äldre och därmed dragit ner på intensiteten och inte vill eller kan utmana lika mycket.  

Men att vi redan nu får en mogen och avskalad Berninger är inte på något sätt för tidigt. Därtill är albumet en varm kompanjon att ha som sällskap när höstvindarna sliter i de allt lövfattigare trädtopparna utanför fönstret.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA