x
Bruce Springsteen & The E Street Band : Letter To You

Bruce Springsteen & The E Street Band
Letter To You

Långt ifrån färdig för träfracken

GAFFA

Album / Columbia
Utgivning D. 2020.10.23
Recenserad av
Janne Hallman

Tiden väntar inte på någon. Det tycks 71-åringen från New Jersey tagit till sig de senaste fyra åren – och det med råge. Självbiografi, Broadway-show, Western Stars-plattan (både som studio- och livealbum) – och nu första materialet på sex år med sitt trogna E Street Band. 

Även om Springsteen hävdar att han alltid jobbat i nuet och aldrig sett nåt slut på karriären, så får man känslan av att han håller på att sammanfatta sin levnadsbana. Att se sig såsom i en spegel och summera allt han gjort fram tills nu. 

Dock handlar det verkligen inte om att avsluta; det finns inget slutgiltigt eller tröttkört över vare sig Western Stars eller Letter To You. Det verkar mest som att Bossen vill leva i nuet, för vem vet vad som händer imorgon? Inte minst med tanke på att han numera är den ende överlevande från sitt första band The Castiles. 

Och precis som Neil Young blommar upp med Crazy Horse, så är Bruce bäst med sina gamla kumpaner. Kanske är det inte lika sjövilt och euforiskt som förr, inte heller håller varenda låt Born To Run-klass, men det händer alltid nåt speciellt när det här gänget samlas.  

Extra mycket denna gång, då skivan enligt Springsteen spelades in live i studion på blott fyra dagar. Och det hörs mycket väl att det är spelsugna herrar och en dam som gör det de är bäst på. Vi får således det typiska Roy Bittan-pianot, Clemons-saxen brölar, klockspelet klingar, Little Steven och Lofgren briljerar på gitarrerna och Bruces närvaro, engagemang och patina ger ännu en gång extra tyngd till orden. 

Till topparna hör de tre, närmare 50 år gamla, demolåtarna som han grävt upp ur djupet av sin skattkista. Framför allt Janey Needs A Shooter (en nästan löjligt typisk Springsteen-titel) och If I Was The Priest, som sticker ut med sin frustande ungdomlighet och filmiska ordrikedom. 

Letter To You är ett gediget och imponerande vitalt album för en som blev pensionär för flera år sedan. Så länge Springsteen är så här pigg får han gärna hålla på ända tills han stupar. Må det dröja länge än! 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA