x
Katy Perry: Smile

Katy Perry
Smile

En smoothie av känslor mixas med fint pophantverk

GAFFA

Album / Capitol
Utgivning D. 2020.08.28
Recenserad av
Simon Lundberg

Visserligen kan man inte beskylla Katy Perry för att leverera generiska pophits. Någonstans i låtens kärna finns ofta (inte alltid) en uns av äkta känslor, av något som är svårt att hantera med – eller helt tvärtom. Lycka. På sjätte albumet, med sin lyckade titel, Smile lyckas en smoothie av känslor mixas med fint pophantverk.

Och visst är detta första gången på länge? Förra albumet Witness var ett pinsamt försök till ja, vad var det nu – en uppvisning i att vara så “down with the kids” som möjligt? Den här gången träffar det rätt på sina platser.

Dansanta Teary Eyes som lånar av 90-talets dansdängor är stabil. Och spännande balladen Not The End Of The World som lånar från modern trap, samplar Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye från 1969 och lurar ständigt lyssnaren med att bygga upp till ett EDM-drop lyckas få det att pirra i magen.

Katys röstresurser används genomgående på albumet helt rätt, med balansgång mellan skrikigt och viskande. Albumets titelspår har ett kul koncept som känns retro, men också så nutida. Personligen är det svårt att inte nämna Daisies som är en diamant till en poplåt. Den fortsätter växa och textens tematik är underbart poetisk. När Katy skriker “daisies” så känns det från Haparanda till Kapstaden.

Även något repetitiva Never Really Over är av tematiken beroendeframkallande pop. Däremot hade vi kunnat klara oss utan klyschan What Makes A Woman som avslutar albumet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA