x
Osees: Metamorphosed

Osees
Metamorphosed

Gör som du vill, stanna eller dra 

GAFFA

Album / Rock Is Hell
Utgivning D. 2020.10.16
Recenserad av
Janne Hallman

Det finns produktiv och så finns det PRODUKTIV. John Dwyer hör till den senare gruppen, faktum är att hans namn borde dyka upp som synonym i valfri ordbok under beskrivningen.  

Få, om ens Dwyer själv, vet hur många plattor som matats ut under hans karriär. För att addera till räkneproblemet använder han olika namn på sitt band: Thee Oh Sees, Oh Sees, OCS, eller som denna gång, Osees. 

Grunden är dock oftast väldigt kantig och energisk garagerock, som gränsar till bland annat hardcore, postpunk och kraut. På Metamorphosed (som är en fem spår lång EP, men mäter drygt 42 minuter!), så finns allt representerat.  

De tre första låtarna klockar in på under två minuter var, medan de två sista är 14 respektive 23 minuter. Så kan man också jobba, tydligen. Även om inga andra gör det. För Dwyer spelar det ingen roll, han resonerar nog att antingen gillar man det eller så kan man dra.  

Inledande Saignant är en plågsam historia, som knappt går att uthärda. De 89 atonala sekunderna låten pågår är så påfrestande att den framgångsrikt skulle kunna användas för att få fram information av fångarna på Guantanamobasen. Det är en befrielse när allt tar slut.  

Efter nåt sådant är vad som helst att föredra, men faktum är att resten av EP:n är genomgående lyckad. Stooges-stökiga Electric War och Weird And Wasted Connection har ett besinningslöst driv som är galet medryckande. Båda är alldeles för korta i sammanhanget. 

Sen blir det krautfest när den suggestiva The Virologist tar med oss på en resa till Twilight Zone och tillbaka. Sist men inte minst – i dubbel bemärkelse – är den 23 minuter långa pulserande och mantraliknande I Got A Lot. Efteråt är man nästan slut som lyssnare. Utmattad, men märkligt tillfredsställd. 

Sa jag förresten att de släpper en ny skiva i december, Panther Rotate? Räkna med ytterligare sinnesutvidgande experiment då.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA