x
Gorillaz: Song Machine, Season One: Strange Timez

Gorillaz
Song Machine, Season One: Strange Timez

Damon Albarn ger oss sockerchocken

GAFFA

Album / Parlophone
Utgivning D. 2020.10.24
Recenserad av
Andreas Trella

Herr Damon Albarn har sannerligen tagit vara på tiden som isolerad musiker. Sedan 30 januari har Albarn med sin fiktiva alternativa art triphop-grupp Gorillaz genom sitt projekt Gorillaz Present Song Machine spottat ut en ocean av färgglada toner under dessa gråare av tider. Nu har detta projekt dessutom blivit ett komplett album. Och aldrig har gruppen känts så här improvisatorisk och lekfull.   

Visst har Albarn alltid varit duktig på att bjuda in en mångfaldigt sprudlande repertoar av gästartister. Men denna lista på aktuella Song Machine är förmodligen den mest imponerande hittills. Inte bara för Gorillaz, utan för vilket fiktivt band som helst. Med artister som The Cures Robert Smith, Elton John, Beck, St. Vincent, Tony Allen, Skepta och ingen mindre än den legendariske Joy Division-basisten Peter Hook för att nämna några. 

Nog finns det oändligt mycket guldkorn av toner att här finna, men i det hela känns tyvärr Song Machine-konceptet ibland en smula substanslöst. Det är som att ens föräldrar från ingenstans helt plötsligt skulle säga att du för en gångs skull får fylla din glasstrut med 17 olika smaker! Och i ett förblindande rus av girighet och extas fyller du det krackelerande konformade rånet med alla möjliga och omöjliga smaker. Italiensk choklad, citronsorbet, wienernougat, cassata, pistasch, pecannöt, tuttifrutti, sabayonne, stracciatella, romrussin och givetvis jättesmarriga williamspäron. 

Och nog behagar det lynnet att få dränka gommens slemhinna i dessa oändliga smaksensationer. Men snart börjar det bli något svårt att balansera detta torn från glassbaren genom gatorna. Snart börjar även smakerna att assimileras med varandra till en enda stor sockerchock av frostig frossa.

Men glass är ju trots allt glass. Det är ju faktiskt fortfarande otroligt gott någonstans. Men kanske inget man orkar vräka i sig varje dag.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA