x
Kevin Morby: Sundowner

Kevin Morby
Sundowner

Ser på mellanvästern med nya vidare ögon

GAFFA

Album / Secretly Group
Utgivning D. 2020.10.16
Recenserad av
Jonathan Sindihebura

Flytten tillbaka till ens hemort är ett komplicerat och intressant fenomen. Perspektivskiftet som det innebär ses sällan som ett frivilligt genomtänkt beslut. Raka motsatsen till de vågade ambitionerna som “att upptäcka världen” förknippas med. Det verkar finnas oskrivna och outtalade synonymer till det hela; uppgivenhet, förnöjsamhet …

På sitt sjätte soloalbum är Kevin Morby det obstinata barnet som återvänder till moderns bekväma famn. Han är helt obesvärad med stämpeln. För upptagen med att återupptäcka sin hemstad och övriga mellanvästra USA med en ny vidögd blick för att ens bry sig.

Han förmedlar det han ser och känner i Kansas City, mest på gott men ibland ont, med numera traditionsenliga medel. Albumets kanske bästa låt öppnar upp Sundowner med Morbys nasala värmande kinkighet. Den rymliga produktionen ges mycket plats, från första till sista spåret. Strängarna plockas på ett sätt som drar tydlig inspiration från Amerikas rika musikhistoria. Låten Brother, Sister har en rytm (som spelas men också stundvis sjungs) med rötter i USA:s ursprungsbefolkning.

Verkets många sparsamma stunder är enligt Morby själv en auditiv avbildning av landskapet där han har bott i fyra år nu, efter att ha flyttat från välbefolkade Los Angeles. Dessa stunders dragningskraft avtar efter flera lyssningar. Lockelsen är dock mest framstående i poesin, ofta fri från narrativ, på en pyttelåt som Wander som inte hinner bli för stor för sitt eget bästa.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA