x
Christian Kjellvander : About Love And Loving Again

Christian Kjellvander
About Love And Loving Again

Nervigt och lidelsefullt om tillvarons dunkla mål 

GAFFA

Album / Tapete
Utgivning D. 2020.10.30
Recenserad av
Janne Hallman

När man hör alla detaljerna i arrangemangen såväl som det skickliga musicerandet är det svårt att fatta att det mesta av About Love And Loving Again är inspelat live i en källare. Dessutom med bara tre personer: förutom Kjellvander, Fireside-trummisen Per Nordmark och Pelle Andersson på klaviatur.  

Och det känns nära nog fysiskt att musiken är framställd i ett trångt utrymme, förmodligen utan dagsljus. Det är dovt, tassande, ibland med mullrande crescendon och skarpa riff som effektfullt bryter av.  

Sen har Kjellvander sin underbart varma baryton, som slipar ner de vassaste kanterna. Då och då spricker rösten och blottar en bubblande lidelse, som sätter djupa spår och ruskar om. Särskilt i den avslutande, hymnliknande Process Of Pyoneers, som påminner om tidiga Spiritualized. 

Ibland svänger musiken in på snåriga stigar, och blir nån slags konstrock. Tydligast i Cultural Spain, säkerligen inspirerad av Kjellvandertonbruket – namnet på det färska samarbetet med jazzbandet Tonbruket som resulterade albumet Doom Country. En nervig, lätt obekväm stämning vilar över låten, där Kjellvander mestadels mummelpratar fram sina dunkla textrader, en kör sjunger olycksbådande och i bakgrunden oroar svagt tjutande gitarr- och synttoner. 

Han har kommit en lång väg från lo-fi-americanan i debutbandet Loosegoats, och jobbar allt oftare utanför boxen. Det är inte enbart av godo. Jag kan sakna det mer direkta tilltalet och raka melodierna; det händer att de ibland drygt sju minuter långa låtarna blir för monotona och inåtvända. Men det är ändock en imponerande utveckling som i längden kommer ge ett äkta storverk.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA