x
El Perro Del Mar: Free Land

El Perro Del Mar
Free Land

Popmusik som tar stor plats med små medel

GAFFA

EP / Ging Ging
Utgivning D. 2020.11.20
Recenserad av
Jonas Appelqvist

När Sarah Assbring i början av 2020 fick frågan om att starta ett samarbete med Moderna Museet i Stockholm var det ingen tvekan om att hon, aka El Perro Del Mar, skulle tacka ja. Frågan var bara vad det skulle mynna ut i. Att använda måndagar, då etablissemanget håller stängt, till att absorbera museets konstverk och lokaler, vad skulle det leda till? Resultatet blev ett ofärdigt utkast till Free Land. Sedan lamslogs världen.

Konstruktion och dekonstruktion. Lokalerna stängde helt, låtskärvorna förblev fragment som var menade att bli något större. Tills att Assbring fick fullständig tillgång till museet veckans samtliga dagar och dygnets samtliga timmar. Där och då skrevs denna EP – en samling luftiga poplåtar som ekar av såväl hoppfullhet som ensamhet, smakfullt arrangerade. Dekonstruktion – i detta fall ett virus – som leder till konstruktion, en skiva som befäster El Perro Del Mar som en av Sveriges mest intressanta artister.

Life Is Full Of Rewards är en karamell som suger in lyssnaren till ett behagligt rum och White On White tar sig fram i ett drömmigt ljudlandskap som en vill stanna i. Värd att nämna är också den finfina och fria tolkningen av Black Sabbath-örhänget Changes i Alone In Halls (som även gästas av Blood Orange) där Ozzys refräng närmast mässas om och om igen i denna version.

Det finns några små aber dock och de är att EP:n bitvis känns något ofärdig och inte riktigt gjord för formatet, några spår saknar tyngd och substans och jag är övertygad om att de funkar allra bäst i ett liveformat.

Detta till trots, Free Land är ett högst välkommet inslag i svenska musikklimatet just nu.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA