x
Florence Valentin: Det Var En Gång

Florence Valentin
Det Var En Gång

En välkommen nostalgitripp

GAFFA

Album / Playground
Utgivning D. 2020.11.20
Recenserad av
Simon Lundberg

Nuförtiden är nostalgi nästan som en förpackad produkt. Om det inte är en Facebook-sida som basunerar ut hur roliga leksaker var på 1980-talet så är det bilder i Instagram-flödet som stolt märks med #throwbackthursday. När Florence Valentin, med Love Antell, släpper sin första fullängdare sedan 2009 är det oerhört välkomnat.

Visst känns bandets produktioner igen, med allsångsvängliga melodier, indiepop som doftar Bruce Springsteen-inspiration (lyssna på inledande titelspåret) och mysiga blåsinstrument. Men visst känns det också uppdaterat, som om bandet nått en helt ny identitet anno 2020. Mysiga Skiten Hittar Dej är ett tydligt exempel på hur något så igenkännbart ändå kan få en uppdatering.

Det är något visst med bandets sätt att ta sig an popmusiken. Oerhört medryckande Ögonblick Av Klarhet känns som en sensommarbris, som att sitta ned med ett glas vin på en uteservering och fundera över livet. Om det tunga, om det som faktiskt får en att gå vidare med livet.

Den tematiken känns igen, det där nostalgiska. Är det bara av godo eller rent utav av ondo ibland? Allt som varit en gång är ju inte positivt så att säga. Men bandet fortsätter leverera tankehöjande material som Parasiter och Zombies. Det är nästan något proggliknande över produktionen. Även ett försök till intelligent och nästintill pretentiös pop blir lyckad, som i Döda Poeters Sällskap.

Kanske blir det lite väl experimentellt i låtar som Bom Bom Bom Bomb som mer känns som den fått för mycket av Champion J.R.:s (känd från Movits!) identitet.

Överlag är det ändå en fullträff för det mesta. Och det får en att inse hur saknad Florence Valentin varit på den svenska popscenen. Det är nostalgi som verkligen behövs.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA