x
Nick Cave: Idiot Prayer

Nick Cave
Idiot Prayer

Andaktsfull poesi från mörkrets predikant

GAFFA

Album / Bad Seeds
Utgivning D. 2020.11.20
Recenserad av
Janne Hallman

Mitt i pandemisommarens inferno gjorde Nick Cave en livestreamad konsert från ikoniska Alexandra Palace i London. Utan publik, ensam vid sin Fazioli-flygel. Det var sagt att det skulle vara en unik händelse; precis som på en riktig konsert fick bara de som köpt en virtuell biljett uppleva framförandet.

Men som tur är tog nån sitt förnuft till fånga och konserten har i november kunnat ses på några av landets biografer. Dessutom kommer nu ett dubbelalbum med konserten, minus de tre extranumren (bland annat en sagolik cover på Leonard Cohens Avalanche). 

Vi möter här en artistisk virtuos, så intimt förbunden med sina gripande och mörka texter och de vemodiga och vackra melodierna. Låtarna har valts ut från hela karriären – från 80-talets Bad Seeds till sidoprojektet Grinderman, fram till senaste albumet Ghosteen, samt nya låten Euthanasia.  

Oavsett vilken sång som framförs så är 63-åringen hela tiden superbt närvarande, med känsla och själ i varje frasering och strof. Texterna får här en övergripande, framträdande roll, och man förstår varför Nick Cave kan sitta dag ut och dag in i sitt arbetsrum och jobba med en mening tills han plötsligt känner att orden hamnat på sin rätta plats. 

The Ship Song, Into My Arms, The Mercy Seat och Nobody’s Baby Now är välkända alster, ofta spelade, ändå får de ny lyster tack vare australiensarens briljanta begåvning.  

Därtill får låtar som kanske inte varit så speciella när hela bandet backat honom en helt annan tyngd när det bara är Caves röst och hans känsliga Fazioli som hörs.  

Ett bra exempel är Papa Won't Leave You, Henry, om en heroinists ångestridna tillvaro, får nåt närmast sakralt över sig. Likaså skalas stökiga Grinderman-låten Palaces Of Montezuma av som en lök, och blottar en symbolladdad kärleksbön.  

Idiot Prayer är poesi, konst och musikmagi på högsta nivå, och ger en välbehövlig injektion av livskvalitet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA