x
Ulf Lundell: Telegram

Ulf Lundell
Telegram

Ett återbruk av en butter nestor

GAFFA

Album / Warner
Utgivning D. 2020.11.27
Recenserad av
Janne Hallman

Precis som på fjolårets sjuspårs-EP Tranorna Kommer, så återanvänder Lundell även denna gång låtar från Skisser, det avskalade överraskningssläppet som kom för snart två år sedan. Därtill fyra låtar från den likaledes akustiska CD:n En Öppen Vinter från 2010, som följde med boken med samma namn.  

Ett par av låtarna har dock fått nya titlar: En Öppen Vinter heter Tomt Rum, medan Shortsland har bytts ut mot Varmt Land. Varför han gjort så är oklart – och lite olyckligt, då fansen förmodligen trott och hoppats på att det rört sig om nyskrivna alster. 

Men Telegram är ändå välkommen, då Lundell gett sin stadige livetrummis Andreas Dahlbäck fria händer att producera skivan efter eget tycke. Och faktum är att de nya versionerna överglänser Lundells akustiska förlagor. 

För Dahlbäck, som bland annat producerat Anna Ternheim, tar fasta på det mörka och lite ödesmättade som kännetecknar Ternheim. Låtarna är till stora delar långsamma och dova, framför allt i de spår där den sjukt begåvade Pelle Ossler bidrar med karga gitarreffekter. Framför allt saknas Lundell-typiska element som klockspel, Roy Bittan-piano och Janne Barks glada gitarrkrevader. 

Det verkar även som att Dahlbäck kan Tom Waits och Nick Cave på sina fem fingrar, då de suggestiva arrangemangen liknar de fårade rocklegendarernas. I öppningslåten Fram Mellan Stenarna påminner refrängen dessutom ganska rejält om Tom Waits Jockey Full Of Bourbon

Texterna är typiska för den 71-årige riskgruppsrockaren: frihetsbejakande och rebellromantiska. Även om han blivit gammal och lever ensam tar han fortfarande sin roll som outsider och sanningssägare på allvar, vilket är rätt skönt.  

Här finns förstås även sorgsna, arga, aningen bittra funderingar. Lundell står framför en immig spegel, torkar och torkar, men ingenting ser han, förstår han, vet han. Istället söker han som så ofta tröst i naturen: 

“Gå ut ner till skogen/gå ner till ditt hav 

när du kvävs av frågorna/gå ner dit och känn 

hur livet kan levas med/minnena, bekymren 

Inte en käft här som inte är/luttrad och bränd”

En självrannsakan lika vacker som talande.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA