x
Sigur Rós: Odin's Raven Magic

Sigur Rós
Odin's Raven Magic

En bombastisk och vidunderlig upplevelse

GAFFA

Album / Krunk
Utgivning D. 2020.12.04
Recenserad av
Andreas Trella

Odin's Raven Magic är från början en isländsk dikt som beskriver en stor bankett som hölls av gudarna i Valhalla. Samtidigt som de var upptagna av sina högtidliga festligheter, började illavarslande tecken dyka upp som tycktes förutspå slutet på både gudarnas som människornas världar.

Orkestreringen som hade premiär på Reykjaviks konstfestival 24 maj 2002 visar upp ett lika naturligt som oväntat samarbete mellan urkraften Sigur Rós och den isländske musiklegendaren Hilmar Örn Hilmarsson samt en av Islands mest respekterade berättare av så kallade episka isländska rímor, Steindór Andersen. Tillsammans skapar dessa unika varelser en bombastisk och vidunderlig upplevelse som kombinerar en jordligt grundad svulstighet med en sakralt osande andakt. 

Och det märks tydligt att det här verket är en kombination av många rika infallsvinklar. Vilket – på gott och ont – ibland kan tyckas ha fått Sigur Rós att ta ett kliv tillbaka för att istället ge plats åt en tematisk helhet. 

Därav kan den stora Sigur Rós-vännen initialt bli aningen besviken när det exempelvis snabbt blir tydligt att Hilmarsson fått en betydligt mer framträdande plats vokalt i arrangemanget, medan herr Jónsi Birgisson faktiskt sjunger otroligt lite. Dock tillför detta i sig en mycket kärnfull effekt då de få ljusöppningar då Birgisson äntligen tar ton faktiskt blir otroligt mycket starkare än när de exempelvis får genomsyra ett helt album. 

Med det framträdande unika ljudet av femoktavs-marimban – byggd av Páll Guðmundsson som använt grovhuggna stenstycken – blir nästan varje spår på Odin's Raven Magic en mastodont till musikupplevelse, vars avslutande klimax klingar lika kraftfullt idag som för 18 år sedan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA