x
Avantgardet: Smile And Wave

Avantgardet
Smile And Wave

På Nybrofronten intet nytt 

GAFFA

Album / Avantgardet
Utgivning D. 2020.12.11
Recenserad av
Janne Hallman

Inför bandets femte platta säger frontmannen Rasmus Arvidsson i pressutskicket att “det är den bredaste och tematiskt mest universella skiva jag skrivit. Låtarna försöker skildra och beskriva inre rum snarare än trottoarer och parkbänkar.” 

Skälet till det beror främst på pandemin, men, tror jag, också på att han gjort fyra album med låtar om samhällets baksida, med utslagna och slitna människor i centrum. Givetvis kan han inte lämna det perspektivet helt; i låten Micke Och Maria hyllas två av Avantgardets största fans, en gång lika trasiga som Arvidsson själv var. Diskbänksrealismen som skildras med de två före detta missbrukarna hör till plattans största stunder. 

Överlag är det en ganska positiv skiva, jämfört med de påtagligt tunga betraktelserna på tidigare alster. Ofta känns det som att sångaren vill peppa både sig och sina lyssnare att aldrig stanna kvar, alltid gå vidare. Ge energi, istället för att ge upp. Något vi alla behöver mer än någonsin. 

Smile And Wave är producerad av Jari Haapalainen (mest känd från Bear Quartet, för övrigt ett av Avantgardets favoritband) och Jocke Åhlund. Med dessa två veteraner vid sin sida så är det inte mycket som kan gå fel. Det låter spontant och bandet lirar med öppna spjäll. Många av låtarna känns som givna livefavoriter, när nu den tiden väl kommer. 

En invändning är dock att allt känns lite för bekant. Avantgardet låter som de alltid gjort, och börjar bli farligt nära till exempel Håkan Hellströms rutin. Materialet är genomgående starkt, men överraskningar saknas.

Kanske borde Nybrobandet testa att jobba med några andra än de närmaste vännerna och musikerna på nästa album. Visst är det otäckt att kasta sig ut i det okända, men jag tror att både bandet och fansen skulle tjäna på det i längden.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA