x
TM404: Syra

TM404
Syra

Hej från studion

GAFFA

Album / Kontra
Utgivning D. 2020.11.16
Recenserad av
Fredrik Franzén

Jag har recenserat musik i 13 år. Under tiden har jag hunnit skriva om sju Andreas Tilliander-album, släppta under eget namn samt alias som Mokira och TM404. Albumen har rört sig mot elektronisk pop, vidare mot stora, långsamma drones, tillbaka mot betydligt mer avskalad elektronik, och på sistone fortsatt mot bubblande, analog dubtechno. 

Varje släpp kommer plötsligt som från ingenstans, och relaterar knappt om alls till samtidens trender och subkulturer. Det är som att Tilliander är musikaliskt isolerad i sin lilla studio. Då och då får man ett smakprov på vad han gjort sedan sist. Det är anspråkslöst, på så vis. Konceptuellt och starkt sammanhållet, men odramatiskt i presentation och leverans. 

Av denna orsak blir också Tilliander som mest intressant ur ett större perspektiv. Som lyssnare är det smått fantastiskt att följa honom genom åren. Mötet med ett album blir som att träffa en vän du inte sett på länge. Du frågar vad som hänt sedan sist, och något har ju alltid hänt. Inget möte är det andra likt. Likväl känns det alltid som vanligt, aldrig konstlat, aldrig stelt. Ni kommer aldrig bli bästa vänner, men ni kommer heller aldrig tappa kontakten. 

På så vis är Tilliander en sällsynt fågel i svenskt musikliv. Sett till de genrer han rör sig inom är han kanske rent av unik. Och för de som ännu inte lärt känna honom, är Syra ett så bra tillfälle som något annat. Potentiellt början på en lång och vacker vänskap, som man säger.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA