x
Miljoner Tusen: Pojkarna

Miljoner Tusen
Pojkarna

Drömska låtar med tillhörande käftsmällar

GAFFA

EP / Egenutgiven
Utgivning D. 2019.12.17
Recenserad av
Simon Lundberg

Ibland är det nödvändigt att upprepa ett mantra för att hitta den där tryggheten. Mitt ibland minimalistisk dansmusik och svepande syntar lägger sig drömska sångröster med tillhörande käftsmällar på duon Miljoner Tusens debut-EP Pojkarna.

Det känns som ett sound som har saknats de senaste åren i fråga om svensk pop. Det hela är egentligen en snyggt producerad historia som för tankarna tillbaka till storhetstiden som tillhörde The Tough Alliance och The Embassy. Fast på något vis har det hamnat i 2020-talet, mycket också tack vare assistans från sedermera ikoniska hitfabriken Familjen. 

Den spännande tematiken i låtarna handlar mest om manlighetens normer. Titelspåret bjuder på snygga beskrivningar av dess begränsningar och att inte känna sig ett med det "typiskt manliga". Visst är vi många som kan identifiera oss med detta – och om man kan göra det lika snyggt som duon gör med lekfulla rytmer och drömmande ljudbilder så är det värt att hylla. Sen bjuds vi också på en alternativ version av låten framförd av Stockholms Gosskör på EP:n. Genialiskt. 

De övriga spåren bjuder också på intressanta tongångar. I Staden Som Krympte skapas nästan en psykedelisk stämning mellan verserna där samplade diskussioner om bakåtslickat hår och “riktiga” Canada Goose-jackor. En syrlig kommentar om den pråliga överklassen. I Sen Kom Du efterlämnas en melodislinga som liknar ett myggbett. Det stannar kvar långt efter bettet. 

Resultatet av det knappt 13 minuter långa släppet är en längtan efter mer. Det kan vara en av de härligaste produktionerna som hörts på väldigt länge. Den lämnar lyssnaren med ett mantra, men det är inte nog för att skapa trygghet livet ut.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA