x
Rambling Nicholas Heron : Rhinegold

Rambling Nicholas Heron
Rhinegold

Fri i sin tolkning av Rhenguldet

GAFFA

Album / Suitcase Studio & Shop
Utgivning D. 2021.01.15
Recenserad av
Ernst Adamsson Borg

Initialt infann sig en känsla av oro. En snabbtitt på albumet klargjorde att det stavades Rheingold och tankarna sprang illa kvickt mot den tyska kompositören Wagner, vars skapelse med samma namn är först ut i Nibelungens Ring. Vidare läsning av pressmeddelandet visade att inspirationen visserligen var av tysk börd, men några Wagner-tolkningar var det inte tal om, titeln togs helt sonika från en harmonika, vilken av en händelse bar samma namn, Hohner Rheingold. Vid närmare granskning upptäcktes även att titeln slängt om bokstäverna och stavar ut ”Rhinegold”, och tur var väl det, Wagnertolkningar i rootsig blueskostym hade ingen mått väl av. 

Munspelet vars namn hamnade som albumtitel ströks visserligen från nästan alla spår och ersattes av en flöjt som, inte helt ovälkommet, hamnar någonstans mellan Herbie Mann och Bobbi Humphrey. Det omtalade munspelet fick dock stanna kvar på ett av spåren, Being Breathed och enligt upphovspersonen själv återfinns Keith Richards-vibbar och inspiration av en kinesisk filosof från svunna tider. Hur den historiska filosofen och Keith Richards vävs samman är svårfångat, men Being Breathed står ut som ett av de starkare spåren, inte minst på grund av den välinkapslade känslan av begränsade inspelningsmöjligheter och livetagningar. 

Rhinegold lägger sig till sist rofyllt som en lunkande samling sånger där såväl bluesen och countryn har varsin given plats. Tidvis blir det lite väl många lager när såväl jazzgitarr och flöjt kläms in i en för trång förpackning, i de stunderna hade ett storbrölande munspel gärna fått överta huvudrollen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA