x
Front Line Assembly: Mechanical Soul

Front Line Assembly
Mechanical Soul

Syntåret kunde omöjligen ha börjat bättre

GAFFA

Download / Metropolis
Utgivning D. 2021.01.15
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Det är en stor spelare som levererar årets första syntplatta. Front Line Assembly – som redan har 16 studioalbum bakom sig – verkar aldrig få slut på motivationen. Men hur är det med inspirationen?

Det första som möter lyssnaren på Mechanical Soul är den vibrerande synten och den enormt tunga basen i Purge. Att Bill Leeb och Rhys Fulber gör en så uppenbar hyllning till den saknade genrekollegan Gabi Delgado (DAF-sångaren som dog förra året) är oväntat, men kul. Roligt är också den lekfulla röstförvrängningen i Alone, att Unknown bär så många likheter med kultsingeln Mindphaser och att Front 242-sångaren Jean-Luc De Meyer trakterar röstomfånget i Barbarians så väl. Den gitarrspäckade Stifle är ett lyckat samarbete med Fear Factorys fingerfärdige Dino Cazares och i Komm, Stirbt Mit Mir hör man för ovanlighetens skull Leeb sjunga på sitt modersmål. Front Line Assembly är aldrig sparsamma med suggestiva element och att skapa spännande filmiska stämningar; Time Lapse är ett tydligt exempel på detta.

Det är alltså inte fråga om någon trytande inspiration. Faktum är att Front Line Assembly presenterar en ovanligt stark skiva med riklig variation utan att spreta. Till och med den avslutande remixen av Hatevol – vars original härrör från förra albumet (!) – känns rätt i sammanhanget.

Elektronisk musik med mäktig produktion, elegant ljudsnickeri, väsande sång och ett relevant tempo genererar ett påtagligt begär efter mer. Det blev jag varse om som 13-åring, när Caustic Grip släpptes 1990. Överraskande nog drabbas jag igen – 31 år senare – av Mechanical Soul. Oväntat utsökt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA