x
Rhye: Home

Rhye
Home

Hypnotiskt härligt

GAFFA

Album / eOne Last Gang
Utgivning D. -0001.11.30
Recenserad av
Karin Lillbroända

Home är Sade-influerade Rhyes fjärde album sedan debuten som släpptes 2013. Rhye har tidigare stundtals rört sig försiktigt över ambient-jazziga marker och låtit sångaren Mike Milosh vansinnigt kontrollerade falsett agera flaggskepp. Här är blickarna riktade bort från jazzen, istället dominerar en soulig och kramgo R&B.

Rhyes Home är en kapsel av komfort. Att sluta ögonen medan man lyssnar på Beautiful ger en svävande känsla. Rhye har förmågan att få omgivningen att stanna upp och tyna bort, och som lyssnare känner man sig som en borttappad vante i rymden.

Likt tidigare album är tempot blandat, det går från meditativt till en aning uppskruvat. Det är omfamnande och rogivande, men vi får en del överraskningar i form av livliga basgångar, klinkande pianoslingor och spontana trumäventyr. I och med det kan vi konstatera att Rhye gjort sitt bästa album hittills. Det är fortfarande drömskt och nästan hypnotiskt, men samtidigt lättillgängligt och direkt. Nästan att det skulle gå att kalla hittigt, här finns det tillräckligt med melodi för att direkt fastna för låtarna.

Come In Closer inleder albumet och för den som inte hört Rhye tidigare är det en stark inkörsport. Här bjuds vi på funkig bas och positivitet med ett avslutande litet crescendo. Albumet fortsätter sedan bölja i tempo för att rundas av med Holy, ett av albumets bästa spår som både har albumets finaste hook och ett närmast bibliskt avslut.

Med sina 13 spår, inklusive instrumentalt intro och outro, hyllar Home albumformatet och är sällsynt välkomponerat. Känslan av fullkomlighet värmer inombords och är svår att värja sig mot.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA