x
Paul Rey: Note To Her

Paul Rey
Note To Her

Pendlar mellan popklyschor och väldoftande soul

GAFFA

EP / Warner
Utgivning D. 2021.01.22
Recenserad av
Simon Lundberg

Att stå inför ett vägskäl, när någonting kommer förändra ens liv för all framtid. Det är en drivkraft och en motivation som låtskrivare använt sig av sedan urminnes tid. Att brottas med tankar och känslor, vare sig de är negativa eller positiva, är en viktig terapi.

När nu Paul Rey, främst känd från Melodifestivalen för ett år sedan och brottarhitten Talking In My Sleep, använder det här bränslet för att skriva låtar till EP:n Note To Her så känns det som en fin gest. En väldigt mogen sådan, och samtliga av de fyra spåren som rymmer släppet har all möjlighet att gå varma på radiokanalen Lugna Favoriter.

Tematiken som samtliga låtar kretsar kring är känslan inför att bli förälder och om hans dotter. Det är omöjligt att inte bli lite rörd av den dedikationen, och visst speglar låtarna känslor. Om att vilja bli någon slags superperson, bara för att ens barn ska må bra och få en härlig uppväxt. Till viss del.

Det finns egentligen inga fel på vare sig låtarna eller tematiken. Visst hoppar vi mellan textmässiga klyschor och förutsägbara produktioner, men i grunden får det smilgroparna att röra på sig. Även om det befinner sig någonstans mellan Ed Sheeran och en 16-årig estetelevs sovrumspop.

Även om den bara är fyra låtar kort så känns det som vi får ta del av två olika världar. Den inledande Think About You och radiosingeln Richest Man Alive låter precis som akustisk pop ska låta. Varken mer eller mindre. Visst är det lite synd att något som ska vara så personligt kan låta så opersonligt. Den sistnämnda låten var egentligen skriven åt någon annan, och tråkigt nog märks det.

När vi kommer in på den uppföljande Spell så förflyttar vi oss. Nu befinner vi oss i en ny värld, en värld som inte är lika tillgjord. Det är soul och R&B som förkroppsligas och här får Pauls röst skina. Han glider med glissando över det härligt avslappnande beatet och plinkande gitarrer. Här känns det äkta, på riktigt.

Avslutande There For Me är den stora behållningen – och här hakar vi fast i vad tematiken egentligen handlar om – när livet förändras. Det låter som en one-take och varje ord känns genuint. En tacksam gest mot någon som ställer upp. Den doftar också lite sött av soul, och det är nog i den här världen som Malmö-sångaren borde befinna sig hela tiden.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA