x
Yasin: Del Två

Yasin
Del Två

Rapparen fortsätter sätta ord på samhällets orättvisor

GAFFA

Album / Yasin
Utgivning D. 2021.01.18
Recenserad av
Morgan Storesund Skarin

Yasin, den kanske mest omtalade artisten i Sverige just nu, släpper som planerat uppföljaren till Handen Under Mona Lisas Kjol. Ett stycke musik som kanske får ännu större betydelse i och med gripandet på nyårskvällen och debatten som följt därefter.

I den musikaliska kontexten är Del Två ett steg upp från höstens släpp More To Life – som var ett förhastat försök att följa upp mästerverket 98.01.11 – där Yasin gick efter billiga bangers istället för nakna verklighetsskildringar. Men på Del Två är rapparen tillbaka i fin form. 

Ett av More To Lifes bästa stunder, interlude-bryggan More Life, har gjorts om till en ordentlig låt. Den fångar Yasin i en tid där rapparen siktade mot framtiden. Vågade vara optimistisk. Mitt Notre Dame är dock den låt som sticker ut mest här. Den skrevs med största sannolikhet före nyårsdebaclet, men fungerar perfekt som kommentar till dagens debatt. Yasin rappar inte om hur häftigt det är att vara kriminell. Han berättar om sitt livsöde. Yasin sjunger “nedförsbacken som vi lever i är för brant”. Han är inte unik, utan tillhör en grupp i samhället som helt enkelt inte har några val. Som bränner bilar för att visa missnöje, eftersom de inte har något annat sätt att uttrycka sig på.

Mitt Notre Dame bevisar Yasin ännu en gång varför hans musik är så viktig. Aldrig har en konstnär kunnat sätta ord på det moderna svenska samhällets orättvisor bättre. Han ger Sveriges kanske just nu mest hatade grupp en röst. Låt den inte tystas.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA