x
Byråkrat.: Möte

Byråkrat.
Möte

Det ultimata soundtracket för pendlingen

GAFFA

Album / Psykbunkern / FRLGT
Utgivning D. 2021.01.21
Recenserad av
Andreas Trella

En del av oss kommer främst ihåg herr Martin Roos som gitarrist i Kent mellan åren 1991 - 1995, och även som bandets manager under 15 år. Nuförtiden arbetar dock Roos främst som ledare inom Eskilstuna kommunkoncern. Men när Roos inte ämnar sin tid åt att hålla “den stolta fristaden” evigt frodande administrerar han även projektet Byråkrat.

Byråkrat är ämnat åt den lysande idén att skapa instrumental musik för kontoret, och/eller muzak för den ensamma byråkraten.

Och med det sagt vet jag att det du härnäst kommer läsa möjligen inte låter som världens sexigaste beskrivning av musik. Men faktum är att Byråkrats aktuella EP Möte – förutom sin oförnekligt närvarande kontors-aura – även fungerar som det ultimata soundtracket för pendlingen mellan just kontoret och hemmet. Och detta är sannerligen menat med största möjliga vördnad.

För oavsett om du sitter på ett tåg, i en bil eller annat valfritt pendlarfordon kommer dessa sex pulserande postpunkiga och krautrockiga spår gifta sig perfekt med den där monotont oändliga limbon du möjligen befinner dig i fem dagar i veckan mellan arbete och hem.

Det finns nämligen en obestridlig och ytterst absorberande rörelse genom hela Möte som känns just som den där bekanta och hypnotiserande evighetsfärden mellan två bekanta platser, som någonstans definierar ens liv. Resan som gjorts så många gånger att den till slut blivit så pass förtrollande repetitiv att den ryggradsdjupa rytmen tillsammans med den förbipasserande världen till slut börjat bilda ett nästan meditativt psykedeliskt mönster av färger, former, melodier och känslor.

På samma vis transformerar Möte repetition till suggererande motiv – genom sitt utstuderade momentum och en briljant minimalism – som sannerligen trollbinder och växer till något nytt, större och viktigare vid varje lyssning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA