x
Cult Of Luna: The Raging River

Cult Of Luna
The Raging River

Norrlands Godzilla trampar vidare

GAFFA

EP / Red Creek
Utgivning D. 2021.02.05
Recenserad av
Jesper Robild

Tar man sig an texter och skärskådar teman och medlemsbyten så har det hänt saker i Cult Of Luna-land på 20 år. Men samtidigt är de ett av de här trygga banden som man, om man förälskat sig i soundet, inte behöver känna mycket oro inför när det är dags för nytt. Stommen är sig lik. Musiken kommer alltid låta bra, och det är upp till låtarnas kvaliteter att säkra en pallplats i katalogen.

EP:n är i sann post metal-tradition längre än en genomsnittlig fullängdare, och som så många andra i sitt format beskrivs den som en bro. 2019 års A Dawn To Fear binds samman med vad som komma skall. Exakt på vilket sätt vet nog bara medlemmarna själva. Klart är att The Raging River mycket riktigt inte avviker stort från den trygga stommen.

Bredvid andra genreflaggskepp låter Sveriges stolthet lite extra dystopiskt, soundtracket till en domedagsprofetia. The Raging River har också nästan någon sorts outlaw country-mörker begravt djupt inom sig. Och när det briserar är ljudväggen maffigare än det mesta. Ett mytologiskt jätteväsen som trampar ner allt i sin väg. Norrlands motsvarighet till cyklopen. Eller Godzilla. Finessen ej att förringa – det är ett beräknande monster vi har att göra med.

Inledande Three Bridges och finalen Wave After Wave är allt som gör Cult Of Luna till ett av genrens bästa band. Den spännande dynamiken mellan alla instrument, där en framträdande bas och en orgel kan få ta över medan gitarrerna strösslar detaljer, innan det blir riff-fest och Johannes Persson vrålar ur avgrundernas avgrund.

Just det ja: 15 år efter att bandet skrev en låt med Mark Lanegan i åtanke vågade de äntligen fråga honom. Inside Of A Dream är ett väldigt avskalat avbrott som ligger smäckert placerat i halvlek.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA