x
Smith & Thell: Pixie's Parasol

Smith & Thell
Pixie's Parasol

Peppgöttigt streamingfiske

GAFFA

Album / Playground
Utgivning D. 2021.02.05
Recenserad av
Jesper Robild

Efter att ha spenderat tonåren i Helsingborg och sprungit på Maria Smiths olika projekt i blygsamma konsertformat känns det rätt knäppt att hon tillsammans med Victor Thell tillhör bland de hetaste svenska låtskrivarna just nu. Vi snackar alltså två miljarder streams av låtar som duon varit inblandade i, plus en Grammis för årets låtskrivare. 10 000 besökare på HX-festivalen istället för, tja, 100.

På tal om knäppt – första gången jag hörde Forgive Me Friend, på radion, åkte min dammiga Shazam-app fram direkt. Den två år gamla hitsingeln med blygsamma 67 miljoner streams fick såklart ingå på Smith & Thells andra album, och det finns inte många argument mot genomslaget hos en låt som består av idel krokar – från gitarrintrot till vers, refräng och stick.

Det är ett ganska tydligt recept som Maria och Victor formulerat för sitt eget projekt. En ohelig men lyckad mix av folk och superpeppig pop som gärna drivs fram av intensivt vispiga, rumlande trummor. Och hockeykörer, som peakar i Hotel Walls (skriven med Jocke Berg). Goliath blir rent av en EDM-banger med alla köreffekter.

Pixie’s Parasol är antingen höstmysig eller peppgöttig mest hela tiden. Bakgrundsarbetet skaver en smula – varenda låt känns lite väl mycket som ett streamfiskedrag. Spotify-skräddarsytt, radiovänligt. Det är livsomvälvande ämnen som besjungs, från bortgångna syskon till huvudpersonernas relationsuppbrott, och Smith har garanterat mer djup i sig när det kommer till att uttrycka rejäla känslor än vad som framgår i vissa av texterna. Alice (musikaliskt sett albumets såsigaste stund) är ett bra bevis på att hon absolut kan skruda viktiga ämnen i vassare lyrik än vad som inte alltid framgår här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA