x

TECH
HyperX Solocast

TEST: En mikrofon är inte bara en mikrofon

GAFFA

Serie / HyperX
Utgivning D. 2021.02.15
Recenserad av
Lars Bennetzen, Alex Pettersson – TECH-redaktionen

Oavsett om du behöver spela in voiceover för din video, podda eller slaska in lite demosång är mikrofonen avgörande. Alla mikrofoner är långt ifrån lika och den vi tar upp i denna text lämpar sig bäst för ett enda område – tal.

Det blir bara vanligare med hemmagjorda röstinspelningar. Så länge du har en mikrofon är det mer eller mindre bara att tuta och köra, oavsett om du ska podda, lägga voiceover på en video eller spela in lite slasksång. 

Vad som bör understrykas är att mikrofonen är viktigare än vad säkert många tror i dessa sammanhang. Oavsett om du har ljudisolerat bort störiga reflektioner i rummet och satt ingångsvolymen spot on så är ändå själva mikrofonens kvalitet en avgörande faktor för ett bra slutresultat. Även om det ofta går att förbättra även den sämsta tänkbara inspelningen – som en riktig dålig mikrofon genererar – i efterhand, så går det aldrig att uppnå samma resultat som med en finare variant.

Vi har spanat in Solo Cast från HyperX, en lågprismikrofon som faktiskt många gånger gör jobbet klanderfritt. Men ställ inte in dig på att micka upp en valborgskör eller ett helt trumset – Solo Cast är avsedd för tal.

gallery_large

Mikrofonens största styrka är dess inbyggda interface som gör att du inte behöver ha ett separat ljudkort för att fånga upp din förhoppningsvis ljuva stämma. Enkelheten är med andra ord nyckelordet vilket blir än mer tydligt då den enda knappen som återfinns på själva mikrofonen är den för på och av. Extra förstärkning och uttag för headset lyser med sin frånvaro men för en prislapp på dryga 900 kronor kan man knappast förvänta sig mycket mer. Men det måste sägas att det faktum att du är beroende av programvara för att justera ingångsvolym är något som givetvis drar ner betyget.

Nej det är knappast en mikrofon som hade fått Leonard Cohen att göra bakåtkullerbyttor då Solo Cast exempelvis har svårt att plocka upp djupare frekvenser. Ljudmässigt är det ganska uppenbart att denna helhetslösning riktar sig till gamern eller den färska poddaren som inte vill lägga tusentals kronor på utrustning. 

En smidig lösning för nybörjaren men frågan är om vi inte har att göra med ett ganska dumsnålt köp i längden?

LÄS OCKSÅ: Lyssna på din favoritmusik via dina örhängen – tyskt företag har äntligen hittat lösningen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA