x
The Hold Steady: Open Door Policy

The Hold Steady
Open Door Policy

Sånger från samhällets skuggsida

GAFFA

Album / Positive Jams
Utgivning D. 2021.02.19
Recenserad av
Janne Hallman

Brooklynbandets mix av The Band och Bruce Springsteen & The E Street Band borde gett dem en större plats på rockhimlen, men kanske är de raka, nästan brutalt uppriktiga texterna en black om foten. Det är sällan några lättsamma betraktelser som frontmannen Craig Finn kommer med. Ofta får jag vibbar till salig Jason Molina också; det finns en sorgsenhet och svärta som The Hold Steady förvaltar utmärkt väl. 

Möjligen kan det ändå bli lite större framgångar i och med sextettens åttonde album, då det känns som en bekräftelse på att bandet är tillbaka i gammal god form, vilket förra plattan Thrashing Thru The Passion antydde.

Precis som på Thrashing ... är Open Door Policy producerad av Josh Kaufman, som tidigare jobbat med bland annat The National och Josh Ritter. Han lyckas få bandet att låta luftiga och eleganta, utan att det blir mesigt eller tillrättalagt. 

Texterna är fortfarande väldigt osminkade; de utforskar enligt Finn bland annat “makt, rikedom, psykisk ohälsa, kapitalism och överlevnadsinstinkter”. Ofta hamnar lyssnaren på solkiga barer, i nedgångna bostäder eller på mentala institutioner, alla befolkade av oglamorösa människor som inte haft tur i livet. 

Det kan också vara personer som lever kvar i det förflutna, men långsamt börjar inse att dagarna med ändlöst festande har tappat sin charm och nu börjat bli en självdestruktiv rutin. 

Dessutom är arrangemangen extra genomarbetade – inte minst det medryckande E Street-pianot (särskilt i Lanyards och Family Farm) och maffiga Memphis-blåset (mest tydligt i souliga Hanover Camera) – vilket ger en stabil och välbalanserad dekokt som känns både klassisk och tidlös.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA