x
Ryk: Parasite Future

Ryk
Parasite Future

Debuten lockar, men inte mer än till ett smakprov

GAFFA

EP / Welthund
Utgivning D. 2021.02.05
Recenserad av
Simon Lundberg

Att ha många strängar på sin lyra är ofta ett väldigt positivt drag i kulturvärlden. Det gäller att synas, och höras, på så många platser som möjligt. Hur är det annars möjligt att slå sig fram när det släpps ungefär fyrtioelva låtar i sekunder.

Rick Jurthe bor i Stockholm. men är ursprungligen från tyska Hannover och går under artistnamnet Ryk. Han har hoppat mellan gig som att jobba med Cirque du Soleil, sjunga tillsammans med diverse symfoniorkestrar och till och med kommit trea i den tyska uttagningen till Eurovision Song Contest år 2018.

Att han är klassiskt skolad går att höra i hans röst. En bergsäker tenorstämma som lägger sig mjukt, men stabilt, över plinkande pianonoter och förvrängda elektroniska ljudbilder. Det är lätt att dra paralleller till James Blake, Jamie Woon eller Anohni. Mixen av kontemporär soul, traditionella ljudbilder med akustiska instrument och stråkar, vanliga inom barockpop eller chamber pop, och elektroniska experimentella delar är inte något nytt. Men visst gör Ryk det till sitt eget.

Inledande Diamonds är en stark inledning där klassiskt och futuristiskt möts. Det är vackert, skört, men också stundtals obehagligt. På alla rätta sätt. Även övriga låtar på debutsläppet lockar, men inte mer än till ett smakprov.

Det finns en dissonans där låtarna inte flyter i riktigt samma riktning. Möjligtvis knyter avslutande titellåten ihop albumet som är en vild mix av indie och pop ihop säcken. Den är verkligen extra allt. Men kanske borde Ryk plocka bort åtminstone någon sträng från sin fullspäckade lyra.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA