x
Tindersticks: Distractions

Tindersticks
Distractions

En udda blomma i Tindersticks-rabatten 

GAFFA

Album / City Slang
Utgivning D. 2021.02.19
Recenserad av
Janne Hallman

Att Nottinghams svar på Nick Cave & The Bad Seeds låter lite annorlunda på Distractions beror inte på corona. Det vill frontmannen Stuart Staples särskilt framhäva i pressutskicket. Visst finns det kopplingar, men albumet är inte en reaktion på pandemin, menar han. Bandet var redan på väg mot nya territorium. 

Det nya kommer direkt med inledande Man Alone (Can't Stop The Fadin’), bandets längsta låt hittills som klockar in på drygt elva minuter. Basgången påminner om Suicides monotona maskinpunk, fast på halv hastighet, samtidigt som Stuart Staples baryton upprepar textraderna med en ökande desperation. Den hallucinatoriska musikvideon, en taxifärd längs hetsiga London-gator, är en utmärkt illustration av låtens oroande stämning. 

Den andra nyheten är att bandet gett sig på inte mindre än tre covers. Bland annat Neil Youngs klassiker A Man Needs A Maid, vars Twin Peaks-dova synttoner gör att den känns igen bara på refrängen. Television Personalities upproriska You’ll Have To Scream Louder ligger närmare originalets suggestiva dubsymfoni, med ekande röster och punkfunkiga riff.  

Bandets egna och mer välbekanta skapelser är dock de som bränner hårdast med sitt hjärtskärande mörker. Den djupt melankoliska I Imagine You skulle kunnat vara hämtad från soundtracket till Spike Jonzes dystopiska isoleringsepos Her, medan franskspråkiga Tui-Moi (döda mig) beskriver den fasansfulla terrorattacken mot Paris-klubben Le Bataclan. 

Med sitt 21:a (!) album inklusive soundtracks är det självklart att bandet känner att de ibland måste testa nåt nytt – om inte annat bara för att överleva. Det är kanske inte dramatiska förändringar, men de gör Distractions till en udda blomma i Tindersticks-floran. Och därför också en av de vackraste.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA