x
Loney Dear: A Lantern And A Bell

Loney Dear
A Lantern And A Bell

Ett avskalat skepp ute på mörka farvatten

GAFFA

Album / Real World
Utgivning D. 2021.03.26
Recenserad av
Jim Knutsson

Jag är nästan förvånad att Emil Svanängen inte ger ut det här under sitt riktiga namn, då han länge har gömt sig bakom sitt alias Loney Dear och sina ljudkollage. Här vågar han träda fram och blotta sin själ och omisskännliga falsettsång, ofta enbart ackompanjerad av ett tunt och skört pianospel. Ett sakralt allvar ligger som en tyngd över skivan, och man får nästan hålla andan för att inte störa tystnaden som är med och utgör den stundom hotfulla ljudbilden. 

"And the nights could seem quiet, but the silence can grow" sjunger Emil i vad som doftar som den oväntat klassiska jullåten Fairytale Of New York med The Pogues. Refrängen "merry christmas habibi" förstärker intrycket när han poetiskt blandar den kristna högtiden med det arabiska ordet för älskling för alla människor på flykt. Men det är också det här som är lite av skivans akilleshäl, att tystnaden aldrig gror och blir högre, med undantag av singeln Trifles med sitt välbehövliga trumoutro. 

Den enhetliga berättelsen om att tappa fattningen går lite förlorad när vansinnet inte får mer plats i ljudbilden. Döper man en låt efter atombombens fader som utnämnde sig själv till världarnas förintare, då räcker inte den underliggande oroväckande tonen hela vägen. Det är för sparsmakat och vissa partier trampar vatten utan att utvecklas. Det hela avslutas dock med en vacker ballad som fungerar som en fyr i mörkret, som guidar hem det vilsna skepp Emil har varit på sistone till en säker hamn. 

Borta är tankarna på att åter göra trallvänliga pophits som passar i heminredningsreklam. Det personliga mörkret får istället ta över, och i dessa farvatten är det lätt att både lockas med och känna oro över vart vi är på väg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA