x
The Weather Station: Ignorance

The Weather Station
Ignorance

Hjärtesorg och klimatoro till bländande mjukdisco

GAFFA

Album / Fat Possum
Utgivning D. 2021.02.05
Recenserad av
Emil Viksell

Det är inte direkt en sexig premiss, att The Weather Stations femte giv handlar om så kallad klimatångest. När det dessutom paketeras av en kanadensisk artist som gjort sig känd för ett vänt handlag och jämn indiefolk så ringer fiaskoklockorna.

Men Tamara Lindeman lyckas med det där som mer eller mindre endast ytterligare en artist har gjort tidigare. Hon lyckas precis som Annika Norlin med konststycket att fläta ihop hjärtesorg och klimatoro till en musik som känns helt rimlig. Hon gör det dessutom med en för henne ny ljudbild. Här är det softrock, jazz och mjuk synt paketerat av ett storband. Det låter som att grannen längre ned på gatan pumpar disco medan Weather Station sjunger ut sin sorg och oro längre upp på gatan.   

Att ett 80-talspoppigt och Fleetwood Mac-inspirerat klimatalbum skulle vara ett av detta års bästa släpp än så länge hade nog ingen kunnat räkna ut. Lindeman har närmat sig den stundande klimatkatastrofen på ett avslappnat och närmast terapeutiskt sätt, vilket gör att ämnet får ännu mera tyngd samtidigt som hennes musik fungerar som solid tröst i denna tid.

Den gamle Lindeman står också att känna igen i vissa stråk av folkmusik och Joni Mitchell är som vanligt en ständig referens. En stor eloge, bland alla andra lovord som det här albumet ska ha, är att hon även lyckas fascineras av naturen och dessutom sjunga om den. Utan att det landar i smetig naturlyrik och hippie-humbug.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA