x

AOC
Agon AG493UCX

Hisnande bred skärm för musikproduktion

GAFFA

Album /
Utgivning D. 2021.02.11
Recenserad av
Lars Bennetzen, Alex Pettersson – TECH-redaktionen

Riktigt maffiga skärmar blir allt vanligare, inte minst i musikbranschen där man ofta vill kunna ha uppe effekt-pluggar, mixerbord och annat samtidigt. Nu lanserar bildskärmstillverkaren AOC en nästan larvigt bred skärm med det inte helt klockrent klingande namnet Agon AG493UCX. 

Breda skärmar som sträcker sig utanför det traditionella 16:9-formatet – eller widescreen som det i folkmun hetat i sådär 30 år – har en klar fördel i det att de möjliggör en större arbetsyta när du jobbar framför datorn. Många tar för givet att man 2021 ska kunna ha uppe en konsert på YouTube samtidigt som du sitter och till exempel skriver ett dokument eller latjar runt i Photoshop.

Vi har tittat närmare på en ny skärm ifrån AOC – Agon AG493UCX – som med sina 49 tum kort sagt är hisnande bred. Faktum är att den faktiskt är dubbelt så bred som en vanlig widescreen-skärm på 24 tum. Något som därför borde betraktas som uppenbart – men ändå bör nämnas – är att du på grund av storleken bör sitta en bra bit längre ifrån skärmen än vad du normalt är van vid.

När väl tittavståndet är det rätta och du sitter framför detta monster så är det en otroligt imponerande upplevelse, mycket tack vare skärmens suveräna skärpa. Eftersom väldigt lite videomaterial är inspelat i detta superbreda format får man vara beredd på att använda ena halvan av skärmen till videouppspelning och den andra som ytan där du till exempel arbetar, surfar eller varför inte lägger en hederlig patiens? Om man till exempel jobbar i ett musikprogram bör skärmen verkligen komma till sin rätt då man kan använda ena halvan av skärmen som projektyta och andra halvan som den där man exempelvis har musikprogrammets mixerbord. Kort och gott en smidigare lösning för de som annars hade valt att jobba med två skärmar jämte sig.

 gallery_large

En annan rolig möjlighet är att på skärmen smälla upp två olika bildkällor, exempelvis två datorer, och visa dem sida vid sida i sina naturliga 16:9-format. Huruvida detta är något som kommer slå igenom på bred front återstår att se men det finns onekligen potential här för den fantasifulle.

Den höga uppdateringsfrekvensen på 120hz är det som tillsammans med upplösningen på 5120x1440 säkerställer den krispiga bilden. Till det så levererar AOC också en egenutvecklad teknik som motverkar flimmer samt minimerar mängden av skadligt blått ljus. Dessa funktioner tillsammans med skärmens bredd är det som verkligen blåser oss av stolen när vi sitter framför den. 

Det enda riktigt stora minuset är de inbyggda högtalarna som, precis som när du köper ny TV, inte alls är det optimala för musiklyssnande. Så bortsett från de dryga 11 000 kronor skärmen går loss på får du alltså räkna med att lägga ut ytterligare en slant för att få ett ljud av samma kaliber.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA