x
Ison: Tronen

Ison
Tronen

Med parkbänken i trakten som sin tron

GAFFA

EP / Tanisawa
Utgivning D. 2021.03.26
Recenserad av
Jim Knutsson

Som hemlös immigrant från USA så tvingades Ison att sova många kalla nätter i sin barndom på en parkbänk med sin mamma Linda i Stockholm. Nu ser han samma slitna parkbänk i trakten som sin tron, då han känner sig som en rättmätig kung oavsett var han befinner sig i livet. Vägen från hemlös till att bli ena halvan av den ikoniska hiphop-duon Ison & Fille var lång men har också gett honom styrkan att han klarar allt, därför finns nu inte minsta tvekan när han tar nya steg på egna ben utan sin radarpartner. 

Trots tanken om att ta en lång paus från musiken så drogs han upp i ringen igen av sin nya sparringpartner, producenten Miki Asante, ding ding! I ett kort intro attackerar ett hetsigt anfall av toner samtidigt som ljuddraperiet består av skön 70-talssoul med en modern touch. Kontrasten är total och förvirringen är positiv då den kommer sig av att det är ett nytt outforskat ljudlandskap där Ison även bjuder på en ny självsäker attityd, på gränsen till en positiv arrogans, i sina betoningar i efterföljande låt. 

Stoltheten kommer från att tyglarna släpps och det finns inga krav på att följa en deadline, så den rena kärleken till musiken lyser igenom. Ding, ding! Ison slår en skämtsam högersmocka i ringen på Leslie Tay som svarar. Ison slår sedan en Outkast-refererande vänsterkrok på Timbuktu som svarar, och den ljuva musiken uppstår emellan dem alla lekande lätt. Det känns spontant, avslappnat och äkta. 

Singeln Nipsey som han kör på egen hand framstår plötsligt som den svaga punkten. I alla fall om man jämför med kemin som han har med nya stjärnskottet på R&B-himlen, Simeon, i titelspåret som badar i solljus och vårkänslor baby.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA