x
Johan G. Winther: The Rupturing Sowle

Johan G. Winther
The Rupturing Sowle

Rummet är lika viktigt som musiken

GAFFA

LP / Pelagic
Utgivning D. 2021.03.26
Recenserad av
Mathias Skeppstedt

Det är inte ofta som ett skivomslag passar perfekt till musiken på skivan den presenterar. På Johan G Winthers första platta under eget namn är det svårt att separera färgerna och bilderna på omslaget från den musik som finns inuti. 

Johan G Winther spelar i vanliga fall i Blessings, Scraps Of Tape och Barrens men presenterar här en slags instrumentell ambient/folkmusik där rummet är lika viktigt som musiken. Det är Johans stuga i skogen på omslaget och det var här skivan kom till. Med en tramporgel, cello, elektroniska inslag, fågelkvitter, knarrande brädor, gitarrer och trummor så har han skapat en unik platta där huset i sig blir ett av instrumenten. 

Det påminner om Steve Von Tills projekt Harvestman, Alexander Tucker, Swans mer experimentella 90-tal och Angels Of Light. Det är en blek och dimmig resa som samtidigt är vacker, skavande, hypnotisk och vemodigt melodiös. Vackra ljud ligger sida vid sida med trasiga, det flyter, svävar och gungar fram på ett oerhört attraktivt sätt. Det är en skiva som ska upplevas som ett enda långt musikstycke. Visst, det portioneras ut i flera låtar och halvvägs igenom får man vända på vinylen, men det är inte musik gjort för 30-sekundersfragment på en telefon medan man rusar fram i trängseln till tunnelbanan. Det är något så ovanligt som en platta skapad som en helhet och som det lyckas den perfekt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA